Kryddiga revbensspjäll
Per Morberg

Kryddiga revbensspjäll

2 tEnkelt
839,15 kr
4 portioner129,44 kr per portion
Tillagningstid 2 timmar + 1 dygn för marinering, till 4-6 personer. Det går inte att bara slänga in revbensspjällen i ugnen, stänga luckan och tro att det är klart. Revbensspjäll måste pysslas om som spädbarn, de får inte bara ligga där ensamma och bortglömda. In med skeden och ös med spadet, gång på gång. Vänd på dem. Det kanske behövs mer apelsin? Mer vinäger? Mer honung? Kela med dem.

Tullgarnsrubb
10 stNejlikor
0,5 tskVitpeppar Hel
0,5 tskSvartpeppar Hel
2 mskRosmarin - färsk
2 mskGrillkrydda
3 stPiripiri
Marinad
2 tskTabasco
4 klyftaVitlök Färsk
100 gRåsocker Strö
0,5 dlÄppelcidervinäger
1,5 dlHonung Flytande
3 mskFärsk ingefära
1 stApelsin
1 mskSalt Fint
4 mskTamarisoja
1,5 kgRevbensspjäll
Instruktioner
1

Skär spjället i portionsbitar.

2

Blanda sockret, honungen och vinägern till marinaden i en kastrull och värm upp under omrörning. Se till att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör marinaden slät. Låt kallna.

3

Lägg spjällen i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera i kylen i ett dygn

Dag 2:

1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Krossa pepparkornen och nejlikorna till rubben i en mortel. Finhacka rosmarinen. Smula piri pirin. Blanda alltsammans med grillkryddan.

3

Ta ut spjällen ur plastpåsen och låt dem rinna av. Spara marinaden.

4

Gnid in spjällen med rubben och lägg dem med köttsidan upp i en långpanna. Ställ in dem i ugnen och ugnsstek i 1-11/2 timme. Pensla på marinaden då och då, ös spad över spjällen och vänd på dem. Köttet ska bli knaprigt.

5

Servera med äppelmos.

Recepten är hämtade från Per Morbergs bok "MORBERG firar jul" (Bonnier Fakta)

Bild:

Martin Löf