KRISTINS ÄLGCHILI

KRISTINS ÄLGCHILI

3 tEnkelt
581,00 kr
4 portioner114,56 kr per portion
När man gör chiligryta behöver man egentligen bara tänka på chili, kött, öl och lång koktid. Resten av ingredienserna kan du floyda hit och dit. Älgkött passar alldeles ypperligt i en chili, dels för att man får en hel del grytbitar när man styckar, dels för att de bitarna kan behöva lite smakhjälp. Allra bäst blir det om man gör ett storkok; det som inte går åt kan frysas in. Matrester må ha en trist klang, men i min småbarnsvardag är det lösningen för att kunna äta roligare under veckodagarna.

1 tskTimjan - torkad
2 stStjärnanis
1 stVitlök
1 mskÄttiksprit
400 gPasserade Tomater
1 kgÄlgstek
1 stRöd Paprika
1 tskPaprikakrydda
2 stLagerblad
1 mskRåsocker Strö
1 krmSvartpeppar
1 krmSalt Fint
1 tskTorkad oregano
2 stChili
1 mskMat & Bak Smör
1 dlChilisås Original
2 stGul lök
50 clPorter
Instruktioner
1

Låt köttet bli rumstempererat. Skär det i bitar. Skiva lök, vitlök, paprika och chili. Bryn allt i smör i en stor gryta. Tillsätt kryddor, porter, tomater och chilisås. Tillsätt vatten om det behövs. Låt småputtra 3–4 timmar under lock. Mosa köttet lite med en gaffel. Om det är mycket vätska i grytan när köttet är klart kan du låta chilin koka utan lock tills vätskan minskat. Smaka av med socker, ättiksprit och salt. Chilin på bilden serverades med crème fraiche, skivad salladslök och friterade tortillabröd, men du bestämmer förstås själv vad du vill servera till.

: Hur het eller mild man vill ha sin gryta råder det alltid delade meningar om. Vill du ha den hetare lägger du i mer eller starkare chili. Om du vill ha den mildare tar du bort chilins kärnor och innerväggar. Tycker du grytan blev väl stark serverar du den med en rejäl klick crème fraiche. Om man som Jänkar-Fredrik föredrar den lite ljusare ölen får man ersätta porter med Budweiser. Det är inte rätt, Fredrik, men det är okej.