Kött, pommes och bea

Kött, pommes och bea

45 minEnkelt
464,75 kr
4 portioner66,88 kr per portion
Fortfarande helgfavoriten i svenska hem. Vi förstår varför: Hemslagen bea, lite lyxigare kött och hemgjorda pommes är svårslaget.

Kött
1 mskOlivolja
1 mskMat & Bak Smör
2 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt Fint
600 gRyggbiff
Tillbehör
2 stBifftomat
Bearnaisesås
0,5 dlVitvinsvinäger
500 gMat & Bak Smör
1 dlVatten
6 stÄgg
4 stSchalottenlök
1 mskPersilja - färsk
1 tskFransk dragon
1 tskVitpeppar Hel
Pommes frites
1 mskOlivolja
1 kgPotatis Fast
1 stBakplåtspapper
1 krmFlingsalt
Instruktioner
1

Börja med bearnaisesåsen: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men se till att smöret är varmt.

Skala och finhacka schalottenlök. Lägg löken i en kastrull med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop och reducera till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (släng löken) som står i ett vattenbad med hett vatten.

Dela på äggen så du får 6 äggulor. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Lyft kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.

Pommes frites: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!). Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.

Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, vänd runt dem var tionde minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst.

Kött och tomat: Om du har entrecote eller ryggbiff i bit så skivar du det i 4 skivor. Gnid in köttet i olivolja, salta och peppra generöst. Stek i grillpanna (använd olivolja och smör om du steker i vanlig stekpanna) några minuter på varje sida. Halvera tomaterna, gnid in med olja och stek med snittytan neråt tills de fått färg.

Lägg upp köttet med tomat, pommes frites och bearnaisesås.

Foto: Linnea Swärd AD: Sanna Livijn Wexell

Bild:

Linnea Swärd