Kardemummaknutar
Hemmakock

Kardemummaknutar

30 minEnkelt
119,70 kr
1 portion64,81 kr per portion
Recept hämtat från Heléne Johanssons bok

500 gStandardmjölk
200 gMat & Bak Smör
200 gStrösocker
5 gSalt Fint
20 gKardemummakärnor
1 200 gVetemjöl
Smör- och kardemummafyllning
20 gKardemummakärnor
75 gStrösocker
250 gMat & Bak Smör
1 stÄgg
75 gJäst Original Färsk
75 gVaniljsocker
Instruktioner
1

1 ägg + en skvätt vatten till pensling kardemummakärnor och råsocker till garnering.

Övriga ingredienser. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känns smidig och elastisk. Låt degen vila i 10 minuter. Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget till en 3-4 mm tjock rektangel. Bred på fyllningen - snåla inte. Vik degen på mitten från långsidanoch skär den i 1 cm tjocka remsor. Lägg en remsa i taget på bakbordet. Lägg handflatorna på ändarna och dra dem åt motsatt håll så att remsan tvinnas. Ta upp den tvinnade remsan och knyt ihop den.

Lägg knutarna med 3-4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma och råsocker. Alternativt pensla och garnera efter gräddningen.

Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10-12 minuter.