Helstekt oxfilé med smörfrästa kantareller och krämig kål
Hemmakock

Helstekt oxfilé med smörfrästa kantareller och krämig kål

1 tEnkelt
1 356,60 kr
4 portioner128,42 kr per portion
Lyxig varmrätt till nyårsmiddagen! Det här receptet passar utmärkt att servera till en vacker italiensk potatiskaka

Till garnering
0,3 stFärsk timjan
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmFlingsalt
Krämig savoykål
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
200 gSavoykål
1 stSchalottenlök
1,5 dlVispgrädde
1 mskMat & Bak Smör
0,5 dlVitt vin
Smörstekta kantareller
1 mskMat & Bak Smör
0,5 stPersilja - färsk, (1 msk)
1 krmSalt Fint
90 gKantareller, (3 dl)
1 krmSvartpeppar Hel
Rödvinssky
1 krmTimjan - torkad
1 krmSalt Fint
1 krmStrösocker
0,5 mskKalvfond Buljong
1 stLagerblad
1 klyftaVitlök Vanlig
2 dlRött vin
0,5 mskMajsstärkelse
1 mskMat & Bak Smör
0,5 stGul lök
1 krmSvartpeppar Malen
Huvudingrediens
1 mskMat & Bak Smör
1 mskOlivolja
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
500 gOxfilé Hel
Instruktioner
1

Börja med potatiskakan (se separat recept i ingress). Den ska göras minst 3 timmar i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.

2

Oxfilé: Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek i smör och olivolja gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra.

3

Stek oxfilén medium till en innertemperatur på ca 53-55 grader och låt filén sedan vila ca 10 min.

4

Krämig savoykål: Finhacka schalottenlök och strimla kålen. Fräs schalottenlöken tillsammans med kålen i några minuter i smör.

5

Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

6

Rödvinssky: Finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad.

7

Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite majsstärkelse. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

8

Smörfrästa kantareller: Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja. Krydda med salt och peppar.

9

Servering: Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna.

10

Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen.

11

Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.