Helstekt fläskytterfilé med rosmarinsås och lättkokta grönsaker
Mari Bergman

Helstekt fläskytterfilé med rosmarinsås och lättkokta grönsaker

40 minEnkelt
274,70 kr
4 portioner21,08 kr per portion
En god husmansrätt med fläskytterfilé och potatis. Till detta serveras en annorlunda men ack så god rosmarinsås.(Tastelines matkasse v47 2015)

Sås
1 mskRosmarin - färsk
2 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
3 dlVispgrädde
1 tskJapansk soja
Fläskytterfilén
500 gFläskytterfile Färsk
2 mskJapansk soja
1 mskMat & Bak Smör
1 mskHonung Flytande
2 klyftaVitlök Färsk
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskBalsamvinäger
0,5 tskSalt Fint
0,5 dlOlivolja
Tillbehör
3 dlBasmatiris
300 gGröna Ärtor Frysta
250 gVanliga morötter
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader och koka upp lättsaltat vatten i en kastrull till morötterna och ärtorna.

2

Fläskfilén: Putsa fläskytterfilén från fett och senor. Skala och finhacka vitlöken och blanda med olivolja, soja, balsamvinäger och honung i en skål.

Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Låt gärna köttet marinera så länge som möjligt, gärna i kylen under natten.

3

Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.

4

Fläskfilén: Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fläskytterfilén på medelhög- till hög värme så att köttet får en fin gyllenbrun stekyta runt om. Salta och peppra köttet.

Lyft över köttet till en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 25-30 min beroende på ugn. (Diska ej ur pannan). Har du en termometer så stick in den i den tjockaste delen av filén och stek i ugnen till en innertemperatur på 63-65 grader.

5

Sås: Tillsätt grädde, marinaden(lika mycket som rosmarin), soja och finhackad rosmarin till pannan och låt såsen koka på svag värme i ca 10 min. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

6

Tillbehör: Skala och skär morötterna i slantar. Koka dem lite lätt i ca 2 min. Lägg i ärtorna på slutet så att de tinar och blir varma. Sila av vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål.

Ta ut fläskytterfilén och låt den vila 5 min innan du skär upp den i skivor. Servera med ris, sås och grönsaker.

Näringsvärde: 754 KCAL, 47 G PROTEIN, 35 G FETT, 60 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd