Helstekt fläskytterfilé med gräslöksdressing
Mari Bergman

Helstekt fläskytterfilé med gräslöksdressing

30 minEnkelt
294,50 kr
4 portioner32,53 kr per portion
Den helgrillade fläskytterfilén gör sig riktigt bra över glödande kol, och till den får du göra en god och fräsch dressing på sommarens bästa ört: gräslök. (Tastelines matkasse v27 2014)

1 mskOlivolja
700 gFläskytterfile Färsk
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
1 mskMat & Bak Smör
Dressing
0,5 tskSalt Fint
1 mskVatten
0,5 mskVit balsamvinäger
0,5 stGräslök - färsk
0,5 dlOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskDijonsenap
2 mskCitron
0,5 tskHonung Flytande
Sås
0,5 stPersilja - färsk
1,5 dlCreme Fraiche Naturell
2 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
Sallad
0,5 stIsbergssallat
0,5 stRödlök
0,5 stGurka
300 gVanliga morötter
Tillbehör
2 krmSalt Fint
700 gPotatis Fast
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader och skala och koka potatisen i saltat vatten.

2

Köttet: Putsa köttet fritt från hinnor och synligt fett. Krydda runt om med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i olja och smör. Köttet ska bara få färg, inte stekas klart. Lyft över köttet till ett ugnsfast fat och stek klart i ca 18–20 min. Fläskytterfilén passar även på grillen om man så vill. Grilla den på alla sidor på lägsta facket tills den får en ordentlig stekyta. Lyft sedan upp gallret högst upp och låt den ligga kvar tills den är helt genomstekt. Vänd lite på den då och då.

3

Dressing: Finhacka gräslök och blanda med citronsaft, olivolja, vatten, dijonsenap, vit balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Har du en matberedare så kan du mixa alla ingredienser.

4

Sallad: Skölj sallad och gurka och skär i bitar. Skala och riv morötter och skala och finstrimla rödlöken. Blanda samman i en skål.

5

Sås: Finhacka persilja och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

6

Köttet: Linda in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 5-10 minuter innan det skivas upp. Häll över dressingen och servera med potatis, sallad och en klick persiljekräm.

Näringsvärde: 578 KCAL 37 G PROTEIN 26 G FETT 45 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd