Grön sparris med pocherat ägg och hollandaisesås

Grön sparris med pocherat ägg och hollandaisesås

30 minEnkelt
217,70 kr
4 portioner37,77 kr per portion
Vegetarisk och vacker förrätt med mycket smak, en perfekt start på en magisk middag!

Grön sparris
1 tskStrösocker
500 gSparris Grön
0,5 tskSalt Fint
Pocherat ägg
1 tskÄttiksprit
4 stÄgg
Hollandaisesås
3 stÄgg
250 gMat & Bak Smör Osaltat
0,5 tskStrösocker
1 stCitron
Instruktioner
1

Grön sparris: Skär bort den nedre delen av sparrisen och skala bort det yttersta skalet från stjälkarna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt sockret. Koka sparrisen på hög värme i 2–3 minuter, tills den är mjuk men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Lägg den hastigt i isvatten för att avsluta kokningsprocessen. Plocka upp sparrisen ur vattnet och låt rinna av.

Pocherat ägg: Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt ättikan. Sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i en kopp. Lägg försiktigt i äggen i det sjudande vattnet, två åt gången räcker, och låt dem sjuda varsamt i 2–3 minuter. Ta försiktigt upp äggen ur vattnet med en hålslev och krydda med salt och peppar.

Hollandaisesås: Smält och skira smöret. Separera äggulan från vitan. Vispa upp äggulorna med 2-3 msk pressad citronsaft och socker i en värmetålig skål (inte av metall) över ett sjudande vattenbad. Det är viktigt att det inte är för varmt eftersom äggulorna då kan koagulera. Häll i en tunn stråle ner smöret i äggulorna under konstant vispning tills det blivit en tjock och krämig sås. Krydda med salt.

Vid servering: Fördela den nykokta sparrisen med topparna snett nedåt (mot gästen) på tallrikarna. Lägg ett ljummet ägg ovanpå och skeda hollandaisesås över. Peppra och garnera med blommor.

Bild:

Katarina Di Leva