Grillad entrecote

Grillad entrecote

3 tEnkelt
902,60 kr
6 portioner106,92 kr per portion
Den här rätten blir bäst om man grillar köttet indirekt: förbered grillkolen på ena sidan i kolgrillen eller stäng locket på gasolgrillen, stäng av brännarna i mitten och vrid upp de yttre. Tillsätt lite blötlagd träflis för att ge köttet mer smak.

Barbecuesås
0,5 tskKanel Malen
1 tskSpiskummin
1 stStjärnanis
2 tskRökt paprikapulver
1 mskSalt Fint
2,5 dlMuscovadosocker
200 gKrossade Tomater
2,5 dlSherryvinäger
1 stJalapeno Färsk
1 stGul lök
4 mskTomatketchup
Brittisk marinad
2 mskWorcestersås
2 mskSherryvinäger
1 mskSenap
1 mskSalt Fint
1 mskVatten
1,5 kgEntrecote
Instruktioner
1

Om du använder kolgrill: förbered grillen för indirekt grillning långt i förväg så att du får en riktigt varm glödbädd. Oavsett om man använder kol- eller gasolgrill måste man hälla lite vatten i dropplåten under grillen så att luften i grillen hålls fuktig. Vattnet måste fyllas på då och då under grillningen.

Ta ut köttet ur kylskåpet och låt det bli rumstempererat medan grillen värms upp. Det gör att det blir jämnt tillagat. OBS! Beroende på om du grillar en hel köttbit eller entrecote i skivor, tar det olika tid på grillen.

Gör brittisk marinad: Lägg alla ingredienser i en burk och skaka så att allt blandas. Pensla köttet med marinaden och pensla rejält en gång till innan du börjar grilla. Lägg köttet på grillen när den är som hetast och stäng eller lägg på locket. Efter den inledande heta fasen (ungefär 15–20 minuter) låter man temperaturen i grillen sänkas. Behåll den lägre värmen genom att tillsätta lite grillkol då och då, tillsammans med lite blötlagda träflis som ger rök. Om du använder en gasolgrill ska du sänka gasen en aning så att du har medelvarm grill hela tiden. Tillsätt en näve blötlagda träflis i röklådan då och då så att du får lagom mycket rök.

Pensla köttet med rikligt med marinad med jämna mellanrum. Låt elden brinna ner de sista 30 minuterna av tillagningstiden. Förbered nu barbecuesåsen som ska penslas på köttet.

Låt köttet vila i 20 minuter, skär upp och pensla det med barbecuesås.

Barbecuesås Hacka löken och dela jalapeño på längden. Blanda sedan alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, sänk sedan värmen tills såsen sjuder och låt puttra i 30 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer. Om såsen fortfarande är tunn kan man koka såsen lite längre, tills den ligger kvar på baksidan av en sked som doppats i den. Servera såsen rumstempererad. Såsen håller i upp till 3 månader om den förvaras i lufttät burk.

”BBQ Fisk, vego, kött” är skriven av Ben O'Donoghue och ges ut av Norstedts. Boken är fotograferad av Billy Law.

Bild:

Billy Law