Gratinerade havskräftor

Gratinerade havskräftor

30 minEnkelt
727,70 kr
4 portioner75,85 kr per portion
Havskräftor, kantarellsmör och surdegsbröd … Ett möte mellan hav, skog och land. Glöm inte att doppa brödet i smöret som smält över kräftorna i ugnen. Det kan knappast bli enklare och lyxigare än så här.

1 dlVästerbottensost
0,5 kgHavskräftor
Kantarellsmör
1 klyftaVitlök
0,5 tskSalt Fint
150 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar
1 mskVit balsamvinäger
0,5 stCitron
1 stSchalottenlök
300 gKantareller
0,5 dlFärsk timjan
Till servering
1 stSurdegsbröd
Instruktioner
1

Förbered kantarellsmöret: Ansa och finhacka kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Stek kantarellerna och löken i en stekpanna tills vätskan från svampen har kokat in. Tillsätt 1/3 del av smöret och låt det smälta.

2

Ta av stekpannan från värmen och häll svampen och löken i en skål. Rör ned resten av det rumsvarma smöret. Plocka bladen från timjankvistarna. Smaksätt smöret med timjanblad, vinäger, lite citronsaft, salt och peppar. Ställ smöret i kylen i cirka 1 timme för att mogna och bli bredbart.

3

Värm ugnen till 250 grader, grillfunktion. Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarm och magsäck och knäck klorna. Lägg kräftorna i en ugnssäker form. Bred eller klicka ut hälften av kantarellsmöret på kräftorna, riv och strö över osten.

4

Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter eller tills allt har fått fin färg. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd och resterande kantarellsmör.

Receptet kommer från boken ”I det enkla bor det goda”, skriven av Ernst Kirchsteiger. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Ulrika Ekblom.

Bild:

Ulrika Ekblom