Fyllda ägghalvor med räkor och hösalt

Fyllda ägghalvor med räkor och hösalt

20 minEnkelt
561,10 kr
4 portioner42,79 kr per portion
Smarrig rätt att servera till förrätt, på buffébordet eller till brunchen. Här har fyllningen fått inspiration från amerikanska deviled eggs.

Majonnäs
0,5 stCitron
1 tskSalt Fint
1 tskDijonsenap
3,5 dlSolrosolja
2 stÄgg
1 stCitron
0,25 tskTabasco
2 mskGräddfil
1 tskDijonsenap
0,5 krmSalt Fint
6 stÄgg
1 tskDill - färsk
1 mskPepparrot Färsk
280 gRäkor Skalade
1 tskSmaksatt salt
Instruktioner
1

Börja med att göra majonnäsen. Dela äggen och separera gulan från vitan. Lägg äggulorna i en vid skål och tillsätt senapen och saltet. Vispa tills blandningen bleknat och blivit krämig, använd en ballongvisp. Fortsätt att , vispa och häll i oljan, bara några droppar i taget, tills blandningen emulgerar och tjocknar. Tillsätt slutligen sa 2 tsk pressad citronsaft.

Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och låt koka i ca 8 minuter. Kyl äggen i iskylt vatten, skala dem. Dela äggen på mitten på längden och skopa ur äggulorna, lägg dessa i en skål.

Blanda äggulorna med majonnäsen, gräddfilen, senap och tabasco. Salta efter smak. Spritsa blandningen i hålorna på äggvitorna. Toppa med räkorna, riven pepparrot hackad till och smaksatt salt. Servera tillsammans med citronklyftor.

Här har vi använt oss av smaksatt salt, i boken där receptet är hämtat ifrån används "hösalt" vilket du kan göra själv på följande sätt: Ta 4 stora nävar ekologiskt hö, lägg detta på ett eldfast fat eller i en gjutjärnspanna. Antänd höet och låt det brinna till aska. Stjälp ned hö-askan i en mortel, tillsätt 55g salt och mal blandningen. Avsluta med att sikta genom en fintrådig sil och förvara sedan i ett lufttätt kärl.

Bild:

Max och Liz Haarala Hamilton