Fredriks kasslergryta av rapsgris med svart ris och rostade gulbetor
Fredrik Jonsson

Fredriks kasslergryta av rapsgris med svart ris och rostade gulbetor

45 minEnkelt
452,30 kr
4 portioner62,91 kr per portion
Fredriks goda och uppdaterade version av den folkliga kasslergrytan – ett av våra mest sökta recept. Den perfekta vardagsrätten i höst!

Rostade gulbetor
1 krmSalt Fint
600 gGulbetor
1 stRöd Paprika
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlRapsolja
Ris
1 krmSalt Fint
0,5 mskRapsolja
500 gSvart Ris
Gryta
50 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
600 gKassler
4 stSchalottenlök
250 gFärska champinjoner
3 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stPersilja - färsk
2 mskRosmarin - torkad
1 krmSalt Fint
1 mskJapansk soja
2 krmVitpeppar Malen
2 mskRapsolja
1 stPurjolök
0,5 stChilipeppar Röd
3 dlVispgrädde
2 dlVatten
1 dlStandardmjölk
1 krmStrösocker
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 250 grader.

2

Ris: Koka riset enligt anvisningarna på paketet. När det är klart häll några droppar rapsolja över och salta efter smak.

3

Rostade gulbetor: Skala och skiva gulbetorna i tunna skivor. Kärna ur paprikan och skär i stora bitar. Lägg gulbetorna och paprikan i en bunke och blanda med rapsolja. Lägg dem på en plåt (lägg paprikan med skalet uppåt) och sätt in i övre delen av ugnen och rosta i ca 15-20 min. Ta ut paprikan, vänd gulbetsskivorna och rosta i ytterligare ca 15-20 min eller tills de krympt ihop och blivit frasiga. Salta och peppra efter smak.

4

Gryta: Rensa champinjonerna och dela dem på hälften eller i kvartar beroende på storlek. Skala och hacka schalottenlök, skala och finhacka vitlök. Finhacka chilin. Skölj och strimla purjolöken, ej blasten. Strimla kasslern

5

Hetta upp en panna eller gryta med olja och smör. Stek champinjonerna i någon minut. Tillsätt därefter chili, vitlök och schalottenlök och stek i ca 2 min. Lägg i kassler och purjolök och fräs ytterligare ca 5 min. Tillsätt soja, vatten, vitpeppar och salt. Låt hälften av vattnet reducera bort. Häll därefter i grädde, gräddmjölk, lite socker och finhackad rosmarin (spara lite till garnering). Sänk till medelhög värme och låt sjuda i ca 20 min. Rör om då och då. Salta och peppar efter smak. Skär den ugnsrostade paprikan i mindre bitar och strö över grytan.

Servera med persilja och gulbetor.

Bild:

Sanna Livijn Wexell