Fina fiskgrytan med saffranssås och vitlöksbröd

Fina fiskgrytan med saffranssås och vitlöksbröd

15 minEnkelt
656,40 kr
4 portioner63,27 kr per portion
Max 15 minuter! Mer tid än så behöver det inte ta att laga läcker och nyttig mat till hela familjen, hävdar Jamie Oliver. Här är ett snabbt recept hämtade från hans nya bok ”Middag på 15 minuter”.

Fiskgryta
400 gFrysta Blåmusslor
0,5 stBasilika - färsk
700 gPasserade Tomater
2 klyftaVitlök Vanlig
1,25 dlMatlagningsvin Vitt
0,5 stChilifrukter
400 gFiskgrytbitar
4 stTigerräkor
1 mskOlivolja
1 stFänkål Färsk
50 gSalladslök
4 stAnsjovisfiléer
Vitlöksbröd
3 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stCitrontimjan
1 mskOlivolja
1 stCiabatta
Sås
3 mskMatlagningsyoghurt Turkisk
0,5 gSaffran
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stCitron
Instruktioner
1

Skär några djupa kors i ciabattan. Pressa i den oskalade vitlöksklyftan, lägg på timjankvistarna och en nypa salt och peppar, ringla sedan över extra virgin olivolja.

Gnid in i alltihop i snitten i brödet och ställ sedan i ugnen tills det har fått fin färg.

Dela fänkålen på hälften (spara några blad) och lägg i matberedaren tillsammans med ansjovis, ansade salladslökar och chili, kör sedan tills det är finhackat. Lägg i grytan tillsammans med 2 matskedar olivolja och vrid upp värmen till högsta och rör om då och då. Pressa i vitlöksklyftan, häll på vinet i kastrullen och låt det koka kraftigt en stund.

Häll i de passerade tomaterna och 3 1/2 dl kokande vatten, dra sönder och lägg i det mesta av basilikabladen, salta och peppra.

Skär fisken så att du får fyra lika stora bitar av varje sort, lägg sedan både fisk och skaldjur i grytan (släng alla musslor som inte stängs när du knackar på dem), lägg på locket och låt det koka utan omrörning.

Skala vitlöken och stöt den i mortel tillsammans med en nypa salt och saffranet, rör sedan i yoghurten och lite pressad citron.

När musslorna har öppnat sig (släng dem som fortfarande är stängda) är fisken genomkokt.

Smaka av med salt och peppar, servera sedan med de återstående basilika- och fänkålsbladen, saffranssås och vitlöksbröd.

Bild:

David Loftus