Churros med chokladsås

Churros med chokladsås

30 minEnkelt
231,75 kr
4 portioner43,41 kr per portion
En friterad varm spansk doughnut som är rullad i kanelsocker och sedan doppad i choklad - mums! Ett måste om du vill få streetfood-känslan eller längtar efter festivalmat.

2,5 dlVetemjöl
1 tskStrösocker
2 stÄgg
1 tskSalt Fint
3 dlVatten
2 lFrityrolja
2 mskMat & Bak Smör
Till servering
1 tskKanel Malen
1 dlStrösocker
Chokladsås
200 gMörk chokladkaka
0,5 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Värm frityroljan till 160–180 grader i en stor kastrull.

2

Koka upp vatten, salt, socker och smör i en kastrull. Rör sedan ner mjölet och rör tills degen släpper från kanterna och det blir som degboll.

3

Häll över i en bunke och vispa i ett ägg i taget.

4

Häll degen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ner fyra stycken 10 cm långa stavar i oljan i taget, skär av med en vass kniv mellan varje. Fritera tills de är gyllene, vänd dem då och då så att de friteras jämnt runt om. Lyft upp churrosen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

5

Blanda socker och kanel i en skål och doppa churrosen i blandningen. Servera genast med chokladsås.

Chokladsås: Gör en snabb och enkel chokladsås genom att blanda 200 g hackad mörk choklad med ½ dl visp- grädde i en kastrull på svag värme. Rör om tills all choklad har smält

Receptet kommer ur boken "Sydamerika - min matpassion" skriven av Klara Lind som vann "Sveriges Mästerkock"

2017

Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Frida Wismar.

Bild:

Frida Wismar