Chokladfondant med hallon-  och balsamicocoulis
Linnea Swärd

Chokladfondant med hallon- och balsamicocoulis

10 minEnkelt
296,60 kr
1 portion176,11 kr per portion
Fantastiskt lyxig, välsmakande och mäktig dessert som imponerar på alla; använd gärna så många ekologiska råvaror som möjligt. (Receptet är hämtat från tasteline)

Chokladfondant
150 gMörk chokladkaka
1 stÄgg
0,5 dlStrösocker
100 gMat & Bak Smör
Tillbehör
2 dlVaniljglass
1 stCitronmeliss
100 gHallon Färska
Halloncoulis
3 mskStrösocker
200 gHallon Färska
4 mskHallon Balsamvinäger
Instruktioner
1

Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält helt.

2

Vispa två äggulor, ett helt ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 smorda portionsformar (fondantlik storlek) eller ugnsfasta glas. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten i förväg. Se dock bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen, så de hinner bli rumstempererade först.

3

Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant (se tipset ovan).

4

Halloncoulis: Värm upp alla ingredienser i en kastrull och låt puttra/sjuda ihop till en sås. Sila eventuellt.

Tippa fondanten försiktigt upp och ner eller servera direkt i formarna. Häll över halloncoulis och toppa med glass och några färska hallon; alt. servera med färska hallon vid sidan om. Garnera också med citronmeliss om så önskas.