Catarinas lax med gräslökspotatismos, citron-beurre blanc och fänkål
Catarina König

Catarinas lax med gräslökspotatismos, citron-beurre blanc och fänkål

50 minEnkelt
409,65 kr
4 portioner70,17 kr per portion
Vår gästkock i matkassen Catarina König avslutar sitt gästspel med en härlig laxrätt. Catarina kammade hem den ärofyllda titeln Sveriges mästerkock 2016 och har nu släppt sin första kokbok "Varje dag är en fest" där du hittar detta recept och många fler vardagsfestliga rätter. <a href="/matkassar/mathems-matkasse-barn-familj">(Tastelines matkasse v25 2016)</a>

Citron-beurre blanc
0,5 dlVispgrädde
0,2 gVitpeppar Hel
1 stSchalottenlök
200 gMat & Bak Smör
1 dlMatlagningsvin Vitt
0,5 stCitron
1 mskVitvinsvinäger
Tillbehör
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskMat & Bak Smör
1 stFänkål Färsk
1 krmSalt Fint
Lax
600 gFärsk laxfilé
1 mskMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
Gräslökspotatismos
1 dlVispgrädde
1 krmSalt Fint
1 dlMellanmjölk
700 gPotatis Mjölig
1 krmVitpeppar Malen
0,5 stGräslök - färsk
50 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Lax: Salta och peppra laxen och ställ åt sidan. Är det skinn på laxen så behåll det på.

2

Gräslökspotatismos: Skala potatisen och koka den mjuk. Värm upp

0

75-1 dl grädde, mjölk och smör i en kastrull till ljummet. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt lite i taget av grädd- och smörblandningen till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och finhackad gräslök.

3

Citron-beurre blanc: Skala och finhacka löken. Lägg lökhacket i en kastrull tillsammans med vitvinsvinäger, vin och 5 stycken vitpepparkorn. Koka ner till hälften, sila av och häll reduceringen i en ny kastrull. Tillsätt smöret i omgångar och vispa kraftigt. Tillsätt 1-2 tsk pressad citronsaft och sedan grädde. Sänk värmen men håll såsen varm.

4

Lax: Stek laxen i rikligt med smör med skinnsidan neråt på hög värme. Sänk sedan till medelvärme och låt fisken steka klart i pannan, ca 5-7 min. Har du inte skinn på laxen så steker du den ca 2-3 min på varje sida.

5

Tillbehör: Skär snygga, tunna skivor av fänkålen. Värm en panna till medelvärme och stek fänkålen i smör, salt och peppar, 40 sek på varje sida.

Servera laxen med gräslöksmos, citron-beurre blanc och stekt fänkål.

Näringsvärde: 1068 kcal, 35 g protein, 88 g fett, 35 g kolhydrater.

Bild:

Frida Wismar