Brytbröd i olika färger
Linnea Swärd

Brytbröd i olika färger

1 t 30 minEnkelt
138,75 kr
1 portion75,76 kr per portion
Ett vanligt brytbröd som blir något alldeles speciellt tack vare sin roliga form och färgerna som du skapar med olika typer av topping. Vackert att servera på buffén, eller varför inte ta med sig brödet som gå bort-present?

Förslag på topping
2 mskVallmofrön
0,5 dlTomatpuré
2 tskTorkad gurkmeja
2 mskRosmarin - torkad
1,5 mskSalt Fint
1 400 gVetemjöl Special
2 mskFlingsalt
3 mskOlivolja
50 gJäst Original Färsk
1 stÄgg
800 gVatten
Instruktioner
1

30 små frallor:

Använd degblandare, eftersom vetemjöl special kräver längre bearbetningstid än vanligt mjöl.

Värm vattnet i kastrull tills det är ljummet, men inte så varmt som 37 grader. Den långa bearbetningen i maskinen, och friktionen som uppstår, kommer nämligen att höja värmen på degen och då vill man inte börja med maxtemperatur.

Häll ner vattnet i degblandaren och smula ner jästen. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt 3 msk olja. Börja tillsätta mjölet lite i taget och sätt igång degblandaren på medelhastighet. Det kan hända att du inte behöver använda hela degmängden, så var försiktig. Degen ska vara lite åt det kladdigare hållet och behöver inte släppa helt från kanterna och bli till en klump.

Sänk till låg hastighet, och bearbeta degen i 10 minuter. Tillsätt sedan saltet, och bearbeta i ytterligare 4 minuter.

Olja insidan på en stor skål ordentligt med 3 matskedar olivolja. Stjälp i degen och låt jäsa övertäckt med duk eller plastfolie i en timme, tills degen jäst till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre lika stora bitar. Dela varje tredjedel i 10 bitar, så att du får 30 lika stora bitar.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Rundriv varje bulle, det vill säga vik ihop degen gång på gång så att skarvarna hamnar på undersidan. Fortsätt ”dra” i degen så att ytan på bullen blir slät. Placera sedan bullarna på plåten, skarv nedåt, med ½ centimeter avstånd. Låt jäsa övertäckt med duk eller plastfolie i 30 minuter.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg, och lägg/pensla på olika topping på bullarna. Ringla på 3 msk olivolja och strö över flingsalt.

Koka upp en deciliter vatten och häll upp i en ugnsfast form. Ställ formen på botten av ugnen och skjut in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda i 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Bild:

Linnea Swärd