Blomkålssoppa med rostad vitlök toppad med kryddiga kikärtor
Mari Bergman

Blomkålssoppa med rostad vitlök toppad med kryddiga kikärtor

30 minEnkelt
203,20 kr
4 portioner6,99 kr per portion
De kryddiga kikärtorna tillsammans med de små blomkålsbuketterna sätter verkligen pricken över i:et i denna ljuvliga rätt.

Blomkålssoppa
1 lVatten
1 krmSalt Fint
2 mskGrönsaksbuljong
1 tskVitvinsvinäger
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stPurjolök
1 mskOlivolja
7 klyftaVitlök Vanlig
1 dlCreme Fraiche Naturell
1,5 stBlomkål Färsk
Tillbehör
0,5 stBlomkål Färsk
380 gKikärtor Kokta
1 mskOlivolja
0,25 tskSalt Fint
0,5 tskPaprikakrydda
0,5 tskHonung Flytande
0,25 tskCayennepeppar
0,5 stCitron
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Blomkålssoppa: Skär blomkålen i mindre buketter. Strimla och skölj purjolöken (använd den vita delen av löken). Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs blomkål och purjolök utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan småkoka under lock ca 15 min.

3

Skala och lägg vitlöksklyftorna i en liten ugnsfast form och pensla dem med lite olja. Rosta i ugnen ca 10-15 min tills vitlöken har fått en gyllenbrun och rostad yta.

4

Tillbehör: Grovhacka resten av blomkålen. Sila av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg blomkål och kikärtor i en bunke och tillsätt cayennepeppar, paprikapulver, salt, honung och 1 tsk citronsaft. Blanda om ordentligt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek blandningen på medelhög värme ca 5 min så att den får färg och en krispig yta. Sänk sedan värmen och håll varmt.

5

Blomkålssoppa: Tillsätt den rostade vitlöken till soppan och mixa slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt creme fraiche och vitvinsvinäger och mixa ihop lite försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

Toppa blomkålssoppan med de kryddiga kikärtorna och blomkålen och ringla lite olivolja över.

Styling & Rekvisita (glas): Oscar & Clothilde

Näringsvärde: 391 kcal, 10 g protein, 25 g fett, 27 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell