Blinier, ryska plättar

Blinier, ryska plättar

30 minEnkelt
64,85 kr
4 portioner3,69 kr per portion
Ryska plättar med tillbehör. Görs med bovetemjöl och jäst som ger en lite syrlig smak.

50 gMat & Bak Smör
5 dlStandardmjölk
2 stÄgg
25 gJäst
1 tskSalt Fint
4 dlVetemjöl
Instruktioner
1

Dela äggen i gulor och vitor.

2

Vispa vitorna till fast skum i en skål.

3

Ljumma mjölken till fingervarmt (inte över 37 grader).

4

Rör ut den smulade jästen i en kopp med lite av mjölken.

5

Häll resten av den ljumma mjölken i en skål och rör ut mjölet i den; vispa till en slät smet.

6

Rör i jästlösningen, salt och äggulor och vispa till en smet.

7

Täck skålen med lock eller en tallrik och låt den jäsa 1 timme.

8

Smält matfetter och låt det svalna.

9

Rör ner fettet i smeten och vänt i äggvitorna med lätt hand.

10

Grädda tjocka, stora plättar på medelvarm platta.

11

Det går åt ca 2 matskedar smet till en plättlagg. I en pannkakspanna kan man ta ca 1 deciliter smet och hälla ut 3 rejäla klickar i pannan, vicka på den och grädda blinierna på båda sidor.

12

Vänd dem när de pöst upp och ytan blivit storporig.

13

Servera med valfritt tillbehör.