Ankbröst med potatiskaka, apelsinglace och smörstekt grönkål
Fredrik Jonsson

Ankbröst med potatiskaka, apelsinglace och smörstekt grönkål

1 tEnkelt
468,65 kr
4 portioner69,98 kr per portion
En härlig helgmiddag som imponerar på alla. Servera med ett gott vin! Tips! Tina ankbrösten ett dygn i kylskåp för bästa resultat vid tillagning.

Apelsinglace
1 stApelsin
1 mskMuscovadosocker
2 mskVit balsamvinäger
Potatiskaka
800 gPotatis Fast
3 dlVispgrädde
1 tskSalt Fint
3 krmSvartpeppar Malen
25 gMat & Bak Smör
2 klyftaVitlök Vanlig
1 stPurjolök
0,5 dlStandardmjölk
Smörstekt grönkål
300 gGrönkål
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
20 gMat & Bak Smör
Ankbröst
500 gAnkbröst
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Tina ankbrösten ett dygn i kylskåp för bästa resultat vid tillagning. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader.

2

Potatiskaka: Skala potatisen och skiva den tunt. Strimla purjolöken fint och skala och finhacka vitlöken.

Lägg potatis, purjolök och vitlök i en kastrull med grädde, gräddmjölk, salt och peppar. Värm upp försiktigt under omrörning, ca 5 min, eller tills grädden blivit krämig.

Smörj en stor ugnsform eller 6-8 st små med ca 10 g smör och häll i potatisblandningen.

Toppa med smörklickar, totalt ca 15 g. Sätt in formen/formarna i mitten av ugnen och låt stå i ca 10 min medan du gör steg två.

3

Anka: Skåra ett rutmönster på ankbröstens skinnsida och salta lätt.

Hetta upp en panna och stek ankan med skinnsidan nedåt i ca 1 min till den får en fin gyllenbrun stekyta.

Sänk sedan värmen till medelvärme, vänd ankbrösten och stek ytterligare ca 2 min.

Lägg över dem i en ugnssäker form och häll över fettet från stekpannan. Sätt in i nedre delen av ugnen, under potatiskakan och ugnsstek i ca 20-30 min eller tills ankbrösten har en innertemperatur på 65-70 grader (använd gärna köttermometer).

När ankbrösten uppnått önskad temperatur, ta ut dem och låt vila i aluminiumfolie i ca 15 min.

Fettet som blir kvar i formen häller du över potatiskakan och höjer sedan ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda potatiskakan ytterligare 10 min.

4

Apelsinglace: Blanda alla ingredienserna till glacen i en kastrull och hetta upp under omrörning tills den börjar bubbla.

Låt sjuda på svag värme i ca 5 min och ställ därefter åt sidan.

5

Smörstekt grönkål: Hacka grönkålen och hetta upp smör i samma stekpanna som ankan stektes i.

Stek grönkålen lätt i ca 2 min, salta och peppra. Lägg över den i en ugnssäker form och sätt in längst ned i ugnen i ca 5 min.

6

Potatiskaka: Ta ut potatiskakan/potatiskakorna och låt vila i ca 10 min. Stäng av ugnen men låt grönkålen stå kvar på eftervärme till servering.

7

Anka: Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan nedåt tills de är krispiga.

Skiva upp brösten till servering. Ringla apelsinglacen över grönkålen och servera!

Bild:

Sanna Livijn Wexell