Recept | Buffé | Vilt

Älgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw

Foto: . Älgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw

Jag uppskattar mycket att veta vad det är för kött jag maler, att kunna välja hur grovt jag vill mala det och även att låta kryddorna gå med i kvarnen. Det gör skillnad i både smak och känsla. Eftersom älg är relativt magert har jag lagt till lite fläsk. Väljer man rökt fläsk får man både mer smak och kan servera burgarna med rosaröd mitt.

Ingredienser

Visa inköpslista
port
Gör så här:

Burgare
Skär älgkött och fläsk i mindre bitar. Hacka vitlöken. Plocka timjanbladen.
Blanda älg, fläsk, vitlök och timjan. Salta och peppra.
Låt allt ligga i frysen tillsammans med kvarnens delar 30–40
minuter så blir det enklare att mala. Mal blandningen en eller
två gånger till önskad grovlek. Forma färsen till 8 ganska tunna,
porösa burgare. De ska inte bli kompakta så använd lätta händer.
Fördela osten på hälften av burgarna. Lägg på resterande
burgare och tryck försiktigt ihop. Stek dem i smör några minuter
på vardera sida.
Rödlök
Skiva löken och stek den mjuk och glansig i olja och smör i en
stekpanna. Tillsätt sockret och rör tills det löses upp. Häll i vinä-
gern. Låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen.
Coleslaw
Kärna ur äpplet. Skiva kål och äpple tunt. Plocka timjanbladen.
Blanda alla ingredienser i en bunke och låt stå 1 timme. Smaka av
med salt och peppar.
Dela bröden och grilla dem eller stek dem i pannan så att de får
fin färg. Lägg ett lager coleslaw på hälften av bröden, sedan burgare,
lök och resten av bröden.
Tips: Vill du skynda på kålen kan du knåda den mjuk med händerna
eller ta hjälp av köksmaskinens blandare.
Jag gjorde fyra rekorderliga burgare, men det funkar även
fint att göra miniburgare som förrätt eller bufférätt.

Receptet är hämtat ur boken ”Från skott till stek” som är skriven av Fredrik Lundberg och Kristin Johansson (Norstedt förlag). Boken är fotograferad av Charlie Bennet

Vi kan tyvärr inte leverera

  • 150 g rökt sidfläsk bit
Ca 57,40 kr/port Summa 229,60 kr

Ett recept från:

Fredrik Lundberg & Kristin Johansson - "Från skott till stek"

Liknande recept

Kommentera

Blandad frukt!

Köp 7 kg blandad frukt hos oss på MatHem. Vi plockar ihop säsongens finaste frukter åt dig och du får dem bekvämt levererade till dörren.

Klicka här för mer information
Kundtjänst