Klassiska julmatsrecept

Klassiska julmatsrecept

Njut av traditionell julmat. Foto: Simon Bajada

Klassisk julmat

På ett traditionellt julbord hittar du griljerad skinka, prinskorv, gravad lax, rödbetssallad och inlagd sill bara för att nämna några. Vill du köpa hem ett färdigplanerat julbord så klickar du här.

Fem tips för ett grönare julbord

Vi vill gärna ha en vit jul med drivor av vacker snö utanför fönstret, men visst kan väl julbordet få bli lite grönare? Det tycker åtminstone vi. Vi guidar dig med fem enkla tips hur du gör ditt julbord lite mer miljömässigt smart. Och du, missa inte våra recept för en grönare jul.

Tänk grönt

Hur kommer det sig att en sallad sällan tar plats på julbordet? Låt grönkålen, brysselkålen och rödkålen leda vägen och ta plats. Psst! Låt salladen stå i början av buffén, då får den oftast större plats även på tallriken.

Mål: Rensa julbordet

Gör det inte omöjligt att rensa julbordet! Låt någon ta den sista potatisen och den sista skivan skinka genom att ha lagom av allt, alla blir garanterat mätta även om det inte blir över mat – eller hur?

Begränsa urvalet

Det är lätt att vilja servera alla julrätter samtidigt, särskilt om du väntar gäster. Men ta en funderare, hur många olika sorters sill har du planerat att servera på ditt julbord? Välj ut dina tre favoriter – det räcker gott och väl.

Tänk nära

En bra idé är att använda svenska råvaror. Maten som vi äter under våra högtider såsom potatisen och sillen är faktiskt bra ur klimatsynpunkt och dessutom i säsong. Välj gärna ekologiskt odlat och fisk från hållbart fiske eller odling.

Var nyfiken

Vi vet, julen handlar om traditioner, men kanske är det dags att utmana det gamla med något nytt? Ställ dig frågan: vad har du ofta mycket kvar av efter ett julbord? Kan anledningen vara att det inte är någon (eller få) som äter just den rätten? Detta är ett ypperligt tillfälle att låta något nytt och spännande ta plats på middagen!