Kladdig morotskaka med brynt smör
Mari Bergman

Kladdig morotskaka med brynt smör

1 tMedel
292,55 kr
24 portioner5,59 kr per portion
Kladdig och saftig morotskaka i långpanna med syrlig och söt frosting. Här har vi gjort kakan helt glutenfri men det går även att byta ut mjölsorterna till vetemjöl. Det brynta smöret ger kakan en djup härlig smak. Receptet ger ca 24 st bitar.

Morotskaka
300 gMorötter
1 dlFarinsocker
2 mskKanel Malen
1 mskKardemumma Mald
2 tskIngefära Malen
250 gMat & Bak Smör
6 stÄgg
5 dlStrösocker
1 mskVaniljsocker
1 mskBakpulver
0,5 tskFlingsalt
150 gMandelmjöl
150 gRismjöl
Frosting
300 gMat & Bak Smör
600 gFärskost Naturell
4 dlFlorsocker
2 stCitron - Eko
Topping
2 stLime, rivet skal
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader (över- och undervärme). Ta fram en stor form eller långpanna 30×40 cm och täck med bakplåtspapper.

2

Kaka: Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära i en bunke. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten.

3

Bryn smöret i en kastrull på hög värme, vispa under tiden så att det inte bränns. Lyft av från värmen direkt när smöret är gyllene och det får en nötaktig doft.

4

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsblandningen och det brynta smöret. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.

5
  1. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, salt, mandelmjöl och rismjöl och sikta ner blandingen i smeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  2. Häll upp smeten i formen/långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
6

Frosting: Vispa ihop rumsvarmt smör och färskost krämigt med elvisp. Sikta ner florsocker och tillsätt rivet citronskal. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Fyll en spritspåse med frostingen om du vill spritsa vackert mönster på kakan.

7

Spritsa eller bre frostingen över kakan när den har svalnat. Toppa med rivet limeskal. Skär upp i bitar och servera.

Kakan håller sig bra i kylen i ca 1 vecka.

Bild:

Susanna Blåvarg