Fläderplättar
Lisa Lemke

Fläderplättar

20 minEnkelt
59,90 kr
4 portioner2,17 kr per portion
Fläderns blommor kan man göra många roliga saker med - testa dessa smakrika plätt i sommar! Receptet är hämtat ur boken "Lisa på landet" av Lisa Lemke (Bonnier Fakta).

12 stFläderblomsklasar
2,5 dlStandardmjölk
2 mskFlorsocker
1 krmSalt Fint
1,5 dlVetemjöl
2 stÄgg
50 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Häll ner mjölken i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl och vispa ihop till en slät smet. Smält hälften av smöret (25g) och spara resten till stekningen. Vispa ner florsocker, smält smör och salt. Ställ åt sidan.

2

Skölj fläderblomsklasarna noga så att eventuella småkryp försvinner. Låt hastigt rinna av på hushållspapper.

3

Ta fram en sax och hetta upp en plättlagg eller stekpanna med smör.

4

Doppa blomklasarna ordentligt i plättsmeten och lägg dem i stekpannan. Klipp av stänglarna och grädda tills plättarna är gyllenbruna på ena sidan, vänd och stek dem färdiga på andra sidan.

5

Pudra florsocker över och servera med till exempel vaniljglass.

Bild:

Magnus Carlsson