Kronärtskocka barigoule med rört citronsmör

Kronärtskocka barigoule med rört citronsmör

45 minEnkelt
278,50 kr
4 portioner37,41 kr per portion
Riktigt lättlagad och smakrik vegetarisk rätt som man länge kan sitta och mumsa på.

Kronärtskocka
0,25 stFärsk timjan
1 lGrönsaksbuljong
1 tskSalt Fint
0,5 stCitron
4 dlMatlagningsvin Vitt
0,5 dlOlivolja
4 klyftaVitlök
1 stLagerblad
4 stKronärtskocka Färsk
1 stGul lök
Citronsmör
1 stCitron
0,5 tskSalt Fint
125 gMat & Bak Smör
0,5 tskHonung Flytande
Instruktioner
1

Skär av skaftet på kronärtskockorna. Skala och dela löken i 4 bitar. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten.

2

Lägg kronärtskockorna i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Häll på vinet, buljongen och olivoljan. Lägg i lagerblad, salt, timjan och citron.

3

Koka upp och låt kronärtskockorna sjuda under lock i cirka 45 minuter. När bladen går lätt att dra av är kronärtskockorna färdiga. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna något.

4

Gör smöret: Rör smöret mjukt eller vispa det med elvisp. Riv skalet av citronen och pressa ut ca 2 tsk saft. Tillsätt citronskal, -saft och honung. Smaka av med salt.

5

Plocka bladen från kronärtskockan och dippa i smöret. Ät den mjuka delen på bladen.

Receptet är hämtat ur boken "Fun dining" av Elisabeth Johansson (Massolit).

Bild:

Susanna Blåvarg