Ägghalvor till påsk
Malin Andersson

Ägghalvor till påsk

15 minEnkelt
155,30 kr
6 portioner5,48 kr per portion
Ägghalvor med en härlig majonnäsröra blir ett trevligt inslag på påskbuffén. Tips! Pickla äggen för vackra färger.

Färga äggen rosa
0,5 lRödbetor Konserverade
Färga äggen lila/blå
200 gRödkål
1 lVatten
1 dlVitvinsvinäger
1 krmSalt Fint
Färga äggen gula
0,5 dlVitvinsvinäger
2 mskStrösocker
0,5 krmSalt Fint
2 tskTorkad gurkmeja
2 dlVatten
Deviled eggs
0,5 dlCreme Fraiche
0,5 krmCayennepeppar
1 krmSalt Fint
6 stÄgg
1 mskDijonsenap
0,5 dlMajonnäs
1 tskVitvinsvinäger
Instruktioner
1

Rosa ägg: Lägg ned äggen i rödbetsspad från inlagda rödbetor. Redan efter ett par minuter har äggen börjat ta åt sig färg från lagen. När du är nöjd med färgen, ta upp äggen och låt ligga i kyl med tätslutande lock.

2

Gula ägg: Koka upp 2 dl vatten med 0,5 dl vitvinsvinäger, 2 msk socker och 0,5 krm salt.

Tillsätt 1-2 tsk gurkmeja och rör om ordentligt. Tycker du att lagen är för ljus, tillsätt lite mer gurkmeja. Häll lagen över äggen låt stå 1-2 timmar.

3

Lila/blå ägg: Skär en halv rödkål i mindre bitar. Blanda 1 liter vatten med 1 dl vitvinsvinäger och lite salt. Tillsätt rödkålen. Koka upp och låt sjuda några minuter.

Ta av från plattan, låt svalna något och häll sedan lagen över äggen. Låt stå i kyl 1-2 timmar. Ju längre de får ligga i lagen, desto tydligare mörklila/blå färg får äggen.

4

Deviled eggs: Dela äggen på hälften till ägghalvor och gröp ur äggulan. Mosa äggulan och blanda ihop med creme fraiche, majonnäs, vitvinsvinäger och dijonsenap. Smaka av med salt och cayennepeppar. Spritsa eller klicka ut ca 1 msk röra på varje ägghalva.

Svinn-tips! Rödkålen som är kokt i vatten och vinäger blir utmärkt att göra en coleslaw av.

Bild:

Kerstin Eriksson