Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Citron- och passionsfruktscurd | ||
2,5 dl | Strösocker | |
2 st | Citron | |
2 st | Passionsfrukt | |
100 g | Mat & Bak Smör | |
Pistagemarängbotten | ||
3 dl | Strösocker | |
6 st | Ägg | |
100 g | Pistagenötter | |
Till servering | ||
50 g | Björnbär | |
0,25 st | Citronmeliss | |
50 g | Jordgubbar Färska | |
3 dl | Vispgrädde |
Pistagemarängbotten: Sätt ugnen på 110°C. Knäck äggen och separera vitan från gulan. Vitan kommer användas till marängen och gulorna behövs för citron- och passionsfruktscurden. Rita upp tre rundlar á ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Skala och grovhacka pistagenötterna. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning tills du får en fast marängsmet. Vänd ner pistagehacket i marängsmeten. Bred ut eller spritsa marängsmeten i rundlarna. Grädda 1 ½- 2 timmar beroende på hur frasig maräng du önskar.
Citron- och passionsfruktscurd: Blanda citronsaft, citronzest, passionsfrukt, socker och 6 st äggulor i en kastrull. Placera kastrullen i ett vattenbad och rör tills curden börjar sjuda och tjockna, ta då bort kastrullen från värmen och klicka i smöret, rör tills smöret smält (viktigt att curden inte kokar, då skär den sig).
Servering: Lägg ihop tårtan med ungefär 2/3 av curden* mellan marängbottnarna. Garnera med vispad grädde, färska bär och siktat florsocker. Vänta med att montera ihop tårtan tills den ska serveras så att marängbottnarna håller sig frasiga. Dekorera eventuellt tårtan med lite florsocker ovanpå.
Våra 3 smarta tips gör receptet ännu enklare vid tidsbrist:
Köp färdiga marängbottnar istället för att baka egna.
Gröp ur passionsfrukt och rör ner i färdigköpt lemon curd.
Strö hackade pistagenötter mellan tårtans lager.
gör receptet ännu enklare vid tidsbrist:
Bild:
Susanna Livijn Wexell
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Citronmeliss Kruka EKO Klass1