Kurt Weids inkokta lax med äpple- och fänkålssallad
Mathem

Kurt Weids inkokta lax med äpple- och fänkålssallad

1 tEnkelt
336,25 kr
4 portioner75,05 kr per portion
Kurt Weid bjuder på sin klassiska inkokta lax som du med fördel kan göra dagen innan då den gärna vill ha sin timme i lagen för att bli helt perfekt. Eller så kan du göra mitt snabbtips som inte tar mer än 30 min.

Sallad
1 mskOlivolja
0,5 tskSalt Fint
2 krmSvartpeppar Malen
1 stFänkål Färsk
1 stÄpple Granny Smith
75 gCitron, (0,5 st)
0,5 stDill - färsk
Lag
1 lVatten
1 mskSalt Fint
6 stSvartpeppar Hel
3 stLagerblad
0,5 stDill - färsk
50 gVanliga morötter
0,5 stGul lök
100 gPurjolök
0,5 dlÄttiksprit
600 gLaxfilé
Tillbehör
2 dlGräddfil
800 gPotatis Fast
Instruktioner
1

Lag: Skala och skär moroten i tunna skivor. Skölj och grovhacka purjolöken och skala och grovhacka löken.

2

Lägg grönsakerna i en kastrull och fyll på med vatten, ättiksprit, salt, lagerblad, pepparkorn och några dillstjälkar. Koka upp lagen och låt den koka ca 5 min.

3

Skär bort skinnet på laxfilén(om den är färsk) och skär den i kuber om 3x3 cm.

4

Lägg kuberna i en stor form och häll på den kokande lagen. Sätt över plastfilm och låt laxen stå och dra i 1 tim. Detta kan du med fördel göra dagen innan och låta laxen stå i kylen över natten. Snabbtips!: Koka potatisen först. Lägg den hela skinnfria laxfilén i den kokande lagen och låt laxen sjuda på väldigt svag värme under lock ca 10 min.

5

Tillbehör: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

6

Sallad: Skölj äpplet och skär det i tunna skivor. Skär varje skiva i strimlor. Skölj och skiva fänkålen tunt. Finhacka dillen. Blanda äpplet och fänkålen med hälften av dillen i en skål och pressa över citronsaft. Tillsätt olivolja och en nypa salt och peppar.

Strö över resten av den hackade dillen över den klara laxen. Servera tillsammans med kokt potatis, gräddfil och äpple- och fänkålssallad.

Näringsvärde: 579 KCAL 35 G PROTEIN 27 G FETT 45 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd