Kvass med citron, persika och jordgubbar
Elisabeth Johansson

Kvass med citron, persika och jordgubbar

10 minEnkelt
198,70 kr
1 portion117,85 kr per portion
En riktig favorit att svalka sig med under varma sommardagar. Clean cooking är skriven av Elisabeth Johansson och ges ut av Bonnier Fakta. Boken är fotograferad av Wolfgang Kleinschmidt

1 tskFärsk ingefära
2 lVatten
2 mskHonung Flytande
500 gFärsk persika, 4 st
2 stCitron
4 dlJordgubbar Färska
Instruktioner
1

Skiva persikor, jordgubbar och citroner och fördela allt i en stor glasburk eller i två mindre.

2

Tillsätt honung, ingefära och vatten. Det är viktigt att det är fritt i burken cirka 3 cm från locket, när trycket bildas. Rör om så att allt blandas väl.

3

Låt burken stå i rumstemperatur i 2–3 dagar. Skaka den ett par gånger om dagen så att allt blandas väl och inga bakterier bildas på ytan.

4

Det tar lite olika lång tid innan kvassen är färdig. I lite lägre rumstemperatur kan det ta 6–7 dagar. Smaka av drycken. Den är klar när den smakar friskt och sött och är porlande. Sila av drycken och servera med is.

MER OM KVASS: Kvass är en lätt fermenterad dryck med ursprung från Ryssland, där den från början gjordes på malt, rågmjöl och vatten som ?ck jäsa till en lätt kolsyrad dryck lik vår svagdricka. Drycken innehåller nyttiga enzymer och bakterier för magen. Här kommer recept på några fräscha varianter av denna dryck smaksatt med frukt, bär, honung och ingefära men som bygger på det ursprungliga sättet att fermentera dryck, vilket ger ett lätt kolsyrat smaksatt vatten. En riktig favorit att svalka sig med under varma sommardagar.

Bild:

Wolfgang Kleinschmidt