Vildsvinskåldolmar med rårörda lingon

Vildsvinskåldolmar med rårörda lingon

5 minEnkelt
300,20 kr
4 portioner32,28 kr per portion
Det finns många teorier om hur kåldolmen kom till men att den härstammar från Östeuropa verkar de flesta vara överens om – vad man fyllde dolmarna med är dock inte fastlagt. Recept på kåldolmar finns bevarat på Kungliga biblioteket från 1765, i Cajsa Wargs kokbok. Vi har här gjort kåldolmar som innehåller 100 % vildsvinsfärs vilket lämpar sig både i smak och struktur till denna klassiker.

300 gVildsvinsfärs
2 mskHonung
1 stÄgg
600 gPotatis Fast
0,5 dlVatten
1 stGul lök
0,5 dlGrötris
1 kgVitkål
1,5 tskSalt Fint
2 mskMat & Bak Smör
1 krmVitpeppar Malen
1 mskMajsstärkelse
1 dlStandardmjölk
1,5 dlMellanmjölk
Rårörda lingon
2 mskStrösocker
2 dlLingon
Instruktioner
1

Koka vitkålen i saltat vatten och plocka upp bladen i takt med att de blivit mjuka. Koka riset försiktigt med vatten, mjölk och salt under lock i ca 25 minuter, rör om i botten då och då.

Blanda färsen med lök, ris, ägg, mjölk och kryddor. Lägg upp vitkålsbladen och skär eventuellt bort en bit av det grövsta av stocken i mitten. Fördela färsen på åtta blad och rulla till dolmar. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över honung, smör och 2 dl vatten. Grädda i ugn i 200 grader i ca 20 minuter, sänk värmen till 175 grader, täck dolmarna med folie och grädda dem i 15–20 minuter till.

Häll av skysåsen, red av med majsena och slå på såsen igen över dolmarna. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Rårörda lingon: Blanda lingon och socker och krossa dem med en ballongvisp. Rör tills sockret är smält.

Bild:

Stefan Wettainen