Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon [vegomatsedel.se v. 44]

Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon [vegomatsedel.se v. 44]

45 minEnkelt
366,50 kr
4 portioner37,60 kr per portion
Söndagsmiddag, från javligtgott.se.

Skogsgryta
1 gSalt Fint
1 mskOlivolja
9 stEnbär
2 mskRårörda Lingon
2 dlVatten
1 gSvartpeppar
400 gBorlottibönor
4 stSchalottenlök
1,5 tskTimjan - torkad
2 klyftaVitlök
400 gPortabellosvamp
1,5 mskKinesisk soja
4 dlHavrebaserad matlagning
Klyftpotatis
1,5 kgPotatis
1 gFlingsalt
1 gTimjan - torkad
0,5 dlOlivolja
1 gRosmarin - torkad
1 gSvartpeppar
Instruktioner
1

Börja med att stätta på ugnen på 220 grader. Tvätta potatisen och skär i klyftor med skalet på. Lägg i en ugnsform med höga kanter och krydda rikligt med timjan, rosmarin, olivolja samt salt och peppar. Rör runt allting med en slev så att potatisarna täcks jämt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Förbered därefter lingonen. Blanda ihop sockret och lingonen i en skål. Om lingonen är frysta tinar du dem något genom att ställa skålen i ett varmt vattenbad i ca 10 minuter. Krossa lingonen och blanda ihop dem med sockret tills det blir en jämn blandning och sockret löst upp sig i saften, smaka av tills du får en bra balans mellan sötman och beskan från lingonen. Ställ in i kylskåpet i en lufttät burk.

Börja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en stor sked rårörda lingon till. Wow!