Twin Peaks Cherry Pie

Twin Peaks Cherry Pie

50 minEnkelt
173,70 kr
10 portioner7,79 kr per portion
Twin Peaks Cherry Pie

Mördeg
150 gMat & Bak Smör
1 stÄgg
0,5 dlFlorsocker
4 dlVetemjöl
Pensling
1 mskMellanmjölk
1 mskRåsocker Strö
1 stÄgg
Fyllning
1 stCitron
2 mskPotatismjöl
1 stVaniljstång
1 dlStrösocker
1,5 lKörsbär
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175°C. Gör ördegen genom att nypa ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop - knåda inte. Täck degen med en plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Fortsätt med fyllningen genom att kärna ur körsbären. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med strösocker, frön från delad och urskrapad vaniljstång och rivet citronskal. Låt körsbären koka upp. Blanda citronsaften med potatismjölet och häll ner i de kokande bären. Vispa tills blandningen tjocknat. Låt svalna och plocka ur vaniljstången. Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rund platta som är cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt fast degen längs kan- ten och låt lite deg hänga över kanten. Fyll pajskalet med körsbärskompotten. Kavla ut den mindre degbiten till en rund platta, cirka 25 cm i diameter. Vispa ägg och mjölk och pensla kan- ten av degen i pajformen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som är överflödig. Skär ut små löv i degen som blev över och dekorera pajen. Ställ pajformen på en plåt, pensla hela locket med äggbland- ningen och sätt fast löven i mitten av locket. Strö över råsocker. Skär små snitt (som solstrålar) i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 min, tills den är gyllene.

Bild:

Wolfgan Kleinschmidt