Svartrotsgratäng
Hemmakock

Svartrotsgratäng

30 minEnkelt
213,70 kr
4 portioner23,26 kr per portion
Emma & Anette. Svartrötter är supergott! Den här gratängen är en hyllning till den konstiga, men älskansvärda roten. En frisk tomatsallad till blir pricken över roten!

2 mskVetemjöl
100 gRökt Sidfläsk Bit
4 mskMat & Bak Smör/Margarin
4 dlStandardmjölk
0,5 tskFlingsalt
40 gVispgrädde
1 krmSvartpeppar Malen
600 gSvartrot, (8 st)
1 klyftaVitlök Vanlig
50 gRiven Parmesanost, (1 dl)
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200°C.

2

Skala svartrötterna under rinnande iskallt vatten, de är riktigt kladdiga. Släng dem sedan direkt ner i en kastrull med saltat vatten så att de inte mörknar. Koka dem halvmjuka.

3

Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan.

4

Gör en béchamelsås: Smält smör och vispa ner mjöl, dra av kastrullen från värmen och tillsätt lite mjölk. Vispa bort alla klumpar och fyll på med resten av mjölken och en skvätt grädde.

5

Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen småputtra, medan du häller ner ost och smakar av med salt och nymald svartpeppar.

6

Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen. Nu får du äntligen hälla över såsen.

7

Stek sedan de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken och strö dem över gratängen.

8

Låt allt gratineras i 200°C i ca 20 min, eller tills det har fått fin färg.