Aubergingratäng (parmigiana dimelenzane)

Aubergingratäng (parmigiana dimelenzane)

2 tEnkelt
353,25 kr
4 portioner81,76 kr per portion
Härligt smakande grönsaksrätt

stekning
100 gRiven Parmesanost
5 dlJordnötsolja
250 gMozzarellaost
8 stAubergine
sås
800 gKörsbärstomater Konserverade
1 stBasilika - färsk
1 stGul lök
5 mskOlivolja
Tillbehör
255 gLantbröd
Instruktioner
1

Skal och skär auberginerna på längden i 1 cm tunna skivor. Strö en nypa salt över varje skiva och lägg skivorna på varandra i ett durkslag, ställ på något tungt (t.ex. en gryta med vatten i) och låt stå i ca 1 timme i solen så att den beska saften rinner ur auberginerna. Under tiden förbered tomatsåsen. Skala och finhacka löken. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i lök och bryn lätt utan att de tar färg. Häll i tomatkonserverna och salta. Mosa och dela tomaterna med en gaffel och låt koka på svag värme i ca 30 min. Passera tomatsåsen (eller använd mixer). Koka därefter såsen i ytterligare 5 min.

Krama ur vätskan ur aubergineskivorna, släta ut skivorna och vänd dem i lite vetemjöl. Hetta upp friteringsoljan i en stekpanna, när oljan är riktigt varm fritera aubergineskivorna i omgångar tills de blir lätt gyllenbruna. Lägg skivorna på hushållspapper så att all överflödig olja rinner av. Det är viktigt att så mycket olja som möjligt sugs upp av hushållspappret.

Skär mozzarellan i tunna skivor. Varva auberginer, mozzarella och tomatsås i en ugnssäker form (ca 25 x 25) Avsluta med att strö över den rivna parmesanosten. Sätt ugnen på 180° och gratinera i ca 30-40 min tills parmesanosten fått färg och mozzarellan smält. Servera med färsk bröd och NJUT!.