Julköttbullar
Jonas Melcherson

Julköttbullar

45 minEnkelt
366,75 kr
8 portioner29,65 kr per portion
Dessa små köttbullar smakar inte som alla andra, de smakar mer. De är fylligare och lite saltare med ganska mycket smak av kryddpeppar och använd inte färdigmalen kryddpeppar, det smakar sågspån. De smakar helt enkelt jul och är optimerade för julöl.

50 gMat & Bak Smör
1 tskStrösocker
3 stÄgg
1,5 mskSalt Fint
1,5 kgKöttfärs - Nöt
2 mskSenap Söt och Stark
600 gPotatis Fast
2 stGul lök
1 tskKryddpeppar Hel
3 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Skala och koka potatisarna och lägg upp dem på en tallrik så att de svalnar.

2

Hacka löken fint och värm i stekpannan i en tesked smör tills den svettas.

3

Mortla kryddpepparkorn med socker till ett fint pulver. Sockret underlättar malningen.

4

Häll grädde i en stor skål. Häll mortelns innehåll, saltet, löken och senapen i grädden.

5

Mosa eller pressa potatisen och blanda ner den i smeten tillsammans med äggen. Rör runt tills smeten är jämn och blanda ner färsen.

6

Värm på smör i två stekpannor. Blöt händerna och forma bullar på en mattallrik. En glest fylld tallrik motsvarar en bra köttbullepanna. Försök inte steka för många i taget. Och försök inte skynda på processen med en för varm panna. Räkna med ca fyra stekomgångar, alltså åtta stekpannor. Kör bullarna klara i en form i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Bild:

Katja Kristoferson