Friterad hasselbackspotatis med vispad Västerbottenskräm och citron
Mari Bergman

Friterad hasselbackspotatis med vispad Västerbottenskräm och citron

1 tEnkelt
207,30 kr
10 portioner9,17 kr per portion
Att fritera hasselbackspotatis är otroligt gott och passar perfekt att servera som ett tilltugg. Här har vi toppat med vispad Västerbottenskräm och citron men klassikern löjrom och smetana är alltid en fullpott.

Topping
1 stCitron - Eko
0,5 stPersilja - färsk
Hasselbackspotatis
800 gDelikatesspotatis
0,5 dlVitvinsvinäger
1 lFrityrolja
1 lVatten
1 mskSalt Fint
Västerbottenskräm
1 krmSvartpeppar
100 gRiven Västerbottensost
2 krmSalt Fint
0,5 dlCreme Fraiche Naturell
Instruktioner
1

Hasselbackspotatis: Skölj potatisarna. Lägg dem en och en i en träslev och skär dem i tunna snitt nästan hela vägen igenom. Lägg de skurna potatisarna i iskallt vatten i ca 30 min. Rör runt då och då så att en del av stärkelsen sköljs bort. Låt rinna av.

2

Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och koka i ca 5 min. Lyft av potatisen från värmen, lägg på ett lock och låt potatisen stå i kokvattnet i ytterligare ca 30 min.

3

Sila av kokvattnet och lägg potatisarna på en kökshandduk för att rinna av.

4

Hetta upp oljan till 170 grader. Fritera potatisarna i tre omgångar, 5-6 potatisar åt gången. De är klara när de är gyllenbruna och flyter upp till ytan. Lägg potatisarna på en plåt med hushållspapper för att rinna av. De kan sedan varmhållas i 100 grader varmluft.

5

Västerbottenskräm: Mixa crème fraîche och riven Västerbottensost i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse med krämen.

6

Servering: Lägg upp de friterade hasselbackspotatisarna på ett fat. Spritsa lite Västerbottenskräm på varje potatis och toppa med finhackad persilja och rivet citronskal.

Bild:

Simon Bajada