Fläskkarré med torkad frukt i lergryta

Fläskkarré med torkad frukt i lergryta

5 minEnkelt
446,00 kr
4 portioner61,51 kr per portion
Lergrytan är gravt underskattad. Ibland kör jag långkok och slänger in mat på kvällen och rätten är färdig nästa dag. Sedan har jag en måltid i tre dagar som lätt kan varieras. Här är ett snabbare recept. Numera använder jag gärna torkad frukt i stället för socker i maten.

1 krmSalt Fint
1 stDadlar Torkade
1 stGul lök
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlMatlagningsvin Vitt
8 stPlommon Torkade
1 kgFläskkarré
1 tskTimjan - torkad
Sås
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskKalvfond Buljong
2 dlVispgrädde
2 tskKinesisk soja
1 krmSalt Fint
0,5 mskGelé Svartvinbär
Till servering
1 stGrön Paprika
0,5 stGurka
800 gPotatis
70 gSalladsmix
Instruktioner
1

Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. Salta och peppra karrén ordentligt samt strö på timjan.

2

Skala och klyfta löken. Skär ett längsgående snitt i dadlarna och pilla ut kärnorna. Ta upp grytan och torka av den. Lägg köttet i grytan med löken, 8 dadlar och 8 plommon runtom. Slå på vinet. Ställ in den i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader.

3

Sänk värmen efter 30 minuter till 175 grader och låt grytan stå i ugnen 1½–2 timmar. Ta upp köttet och garnera med färsk timjan.

4

Häll av vätskan från grytan genom en sil i en kastrull. Pressa ut alla goda smaker ur frukten och löken med baksidan av en sked. Låt det koka ner till hälften och ha sedan i grädde, fond, gelé och soja. Låt det koka ihop några minuter. Smaka av med lite salt och peppar.

5

Skär upp köttet och servera med den härliga såsen samt potatis och grönsaker.

Receptet kommer från boken Country Cooking, Jill Johsson, Norstedts förlag