Engelsk fruktkaka

Engelsk fruktkaka

1 t 30 minEnkelt
260,70 kr
1 portion96,80 kr per portion
En brittisk klassiker som bara blir godare om den får stå till sig ett tag. I England serverar man den gärna med så kallat brandybutter, det vill säga smör som vispats med brandy.

Garnering
50 gValnötter
50 gPlommon Torkade
Fruktkaka
250 gMat & Bak Smör
4 stÄgg
100 gAprikoser Torkade
1,5 dlStrösocker
2 dlValnötter
0,5 tskFlingsalt
50 gPlommon Torkade
0,5 tskBakpulver
4,5 dlVetemjöl
1 tskIngefära Malen
1 dlFarinsocker
Glasyr
1 stÄgg
2 mskVispgrädde
3 dlFlorsocker
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 150°C.

Mät upp mjölet i en bunke. Blanda ner bakpulvret.

Strimla aprikoser och katrinplommon.. Hacka valnötter i grova bitar. Blanda allt med mjölet.

Rör smör, socker, farinsocker, torkad ingefära och salt poröst. Tillsätt rom och ägg, ett i taget under omrörning. Blanda till sist ner frukt-mjölblandning och rör om till en tung och fruktig smet.

Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter. Grädda kakan i cirka 1 ½ timme. Täck den med folie i slutet av gräddningen om den börjar bli för mörk.

Vält upp kakan på en skärbräda när den svalnat något. Svep in den i plastfolie. Låt den sedan stå till sig i två dagar så smakar den bäst.

Dags för glasyr! Blanda florsocker och grädde. Separera äggvitan från ägg-gulan. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner den i grädden. Rör glasyren slät. Bred över kakan och dekorera med nötter och torkad frukt.