Citronkaka med mördegsbotten
Malin J Andersson

Citronkaka med mördegsbotten

45 minEnkelt
51,85 kr
1 portion21,49 kr per portion
Citronrutor med en tydlig och härlig syrlighet som gifter sig fint med den lite sötare mördegsbotten. Kakan räcker till cirka 12 bitar. Citronrutorna går även att baka i långpanna, dubbla då ingredienserna.

Topping
1 mskFlorsocker
Mördegsbotten
1 tskVaniljsocker
3 dlVetemjöl
150 gMat & Bak Smör
3 mskStrösocker
1 krmSalt Fint
Fyllning
2 stCitron
0,5 dlVetemjöl
2 dlStrösocker
3 stÄgg
0,5 mskVaniljsocker
Instruktioner
1

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och nyp ihop med kylskåpskallt smör till en deg.

2

Tryck ut degen i ett jämnt lager i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm.

3

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills botten börjar få lite färg på ytan.

4

Citronfyllning: Riv/zesta skalet på citronerna och pressa ur saften i en skål.

5

Vispa ihop ägg och socker. Blanda sedan ned vetemjöl, vaniljsocker och citronjuice/zest.

6

Häll smeten över mördegsbotten och grädda kakan i ca 10-12 minuter. Kakan ska vara kladdig, men inte lös. Låt svalna.

7

Pudra kakan med florsocker när den svalnat något och skär i bitar.

Bild:

Kerstin Eriksson