Flatbread med kantarellkräm, krispig potatis och sotad purjolök
Mari Bergman

Flatbread med kantarellkräm, krispig potatis och sotad purjolök

1 tEnkelt
468,30 kr
10 portioner13,29 kr per portion
Flatbread med kantarellkräm, krispig potatis och sotad purjolök. Vegetarisk. Innehåller: gluten.

Flatbread
800 gPizzadeg - Surdeg
Kantarellkräm
2 krmSalt Fint
0,5 dlSmetana
1 krmSvartpeppar
150 gKantareller
3 klyftaVitlök Vanlig
50 gMat & Bak Smör
2 stSchalottenlök
Topping
1 mskMat & Bak Smör
1 krmSalt Fint
0,5 stPersilja - färsk
1 stPurjolök
100 gPrästost
1 krmSvartpeppar
300 gDelikatesspotatis
1 mskOlivolja
1 dlSmetana
150 gKantareller
Instruktioner
1

Värm ugnen till 225 grader.

2

Topping: Tvätta potatisen och koka i saltat vatten.

3

Lägg purjolöken och hela vitlöksklyftor (till kantarellkrämen) på en plåt med bakplåtspapper. Rosta vitlöken i ugnen i ca 20 min och purjolöken i ca 30 min. Purjolöken ska få en ordentlig rostad/sotad yta.

4

Kantarellkräm: Skala och hacka schalottenlök och ansa kantarellerna.

5

Fräs lök och kantareller i hälften av smöret tills kantarellerna mjuknat och vätskats ur. Ta av från plattan och låt svalna en aning. Lägg kantarellfräset, skalade och rostade vitlöksklyftor och smetana i en matberedare. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar.

6

Bryn resterande smör i en kastrull och vispa ner i kantarellkrämen. Ställ krämen åt sidan.

7

Topping: Fräs kantarellerna till toppingen i lite smör, salta och peppra och lägg över kantarellerna i en skål. Sila av potatisvattnet och låt potatisen svalna. Bryt potatisen i mindre bitar och stek den krispig i olja och smör i stekpannan.

8

Skär den rostade purjolöken i tunna skivor.

9

Flatbread: Höj ugnsvärmen till 250 grader och värm en pizzasten eller en plåt.

10

Kavla ut pizzadegarna på mjölat underlag. Bred på ett tunt lager smetana och ett tunt lager av kantarellkrämen. Strö över riven prästost och toppa med lite krispig potatis, frästa kantareller och den skivade purjolöken.

11

Grädda flatbreaden på pizzastenen eller på den varma ugnsplåten högt upp i ugnen i ca 10 min tills de har fått en fin gyllene färg.

12

Toppa flatbreaden med klickar av kantarellkräm och finhackad persilja. Skär upp i bitar och servera meddetsamma.

Bild:

Lina Eriksson