Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

4 tEnkelt
385,60 kr
4 portioner64,66 kr per portion
En lyxig förrätt där kombinationen av söta tomater, salt kapris och den tunt skivade fisken som smälter i munnen är smått magisk. Rödingen kan även bytas ut mot salmalax.

Rödingcarpaccio
1 tskSalt Fint
400 gRöding
Friterad kapris
3 mskKapris
2,5 dlOlivolja
Dressing
1 stCitron
2 mskOlivolja, Extra Virgin
1 krmSalt Fint
0,5 krmSvartpeppar Malen
Kaprismajonnäs
2,5 dlRapsolja
1 tskRödvinsvinäger
2,5 mskKapris
2 stÄgg
1 stCitron
1 tskDijonsenap
Oliver
5 stOliver
0,25 stBasilika - färsk
Picklade tomater
250 gKörsbärstomater
0,5 dlFärsk timjan
0,5 dlVatten
0,5 tskSalt Fint
1 dlStrösocker
1 dlVitvinsvinäger
Instruktioner
1

Fisken bör frysas 1 dygn innan den serveras rå. Strö saltet på filéerna och låt dem ligga ca 30 minuter i rumstemperatur.

2

Kaprismajonnäs: Knäck äggen och separera gulan från vitan, stavmixa äggulorna tillsammans med övriga ingredienser förutom citronskal i en hög kanna eller bunke. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Lägg i en spritspåse.

3

Dressing: Blanda alla ingredienser i en liten skål.

4

Picklade tomater: Skålla tomaterna genom att koka upp en kastrull med ½ liter vatten. Skär ett kryss i toppen av tomaterna och doppa dem i det kokande vattnet, låt sjuda några sekunder eller tills det går att få loss skalet.

5

Lag att pickla i: Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Koka tills sockret lösts upp. Låt svalna något.

6

Lägg de skållade tomaterna och timjankvistarna i en burk och slå över lagen. Sätt på lock och förvara svalt i kylskåp. Låt tomaterna stå i lagen minst 1-2 timmar innan de ska ätas. Då hinner de dra åt sig smaken av den goda lagen. Tomaterna kan förvaras ca en vecka i kylskåpet.

7

Friterad kapris: Häll olivolja i en kastrull och hetta upp. Häll av kaprislagen och torka kaprisen på hushållspapper. Lägg en kapris i oljan och när det bubblar kraftigt kring den är det dags att lägga i resten. Fritera dem tills de blivit frasiga – det tar en stund. Lägg upp dem på hushållspapper.

8

Servering: Skär fisken tunt och lägg upp på fat. Droppa dressingen försiktigt över fisken. Fördela tunna skivor av oliver och picklade tomater. Spritsa eller klicka ut kaprismajonnäsen och strössla över friterad kapris. Dekorera med späda blad av basilika.

Recept/foto Zeta

Bild:

Zeta