Risotto- grundrecept
Mari Bergman

Risotto- grundrecept

30 minEnkelt
206,80 kr
4 portioner18,39 kr per portion
Grundrecept på en krämig risotto med vitt vin och parmesanost. Toppa gärna med god svamp, sparris eller varför inte lyxa till det med färsk riven tryffel.

50 gMat & Bak Smör
300 gArborioris
2 stSchalottenlök
1 krmSalt Fint
75 gParmesanost
3 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlVitt vin
2 mskGrönsaksbuljong
1 lVatten
Instruktioner
1

Risotto: Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll buljongvattnet varmt.

2

Skala och finhacka schalottenlök.

3

Hetta upp olja i en bred kastrull/stekpanna. Tillsätt lök och riset och fräs under omrörning tills riset blir blankt.

4

Tillsätt vinet och låt de reducera ner och koka in i riset.

5

Tillsätt ca 2 dl varm buljong åt gången och rör sakta tills all vätska absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.

6

Riv osten fint på ett rivjärn och lägg åt sidan.

7

Tillsätt riven ost och smör till risotton, blanda om väl och smaka av med salt och peppar. Lägg upp risotton på tallrikar. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir