Kålrabbisteak med salviastekt lök och kallrörd bea
Mari Bergman

Kålrabbisteak med salviastekt lök och kallrörd bea

45 minEnkelt
258,35 kr
4 portioner19,20 kr per portion
Inget är så billigt, hållbart och lokalt som kålrabbi. Här tillagas den precis som en köttbit och serveras med säsongens trendigaste tillbehör. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,27

Kallrörd bea
0,5 dlVatten
2,5 dlRapsolja
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Hel
0,25 stFransk dragon, (2 msk)
0,5 dlVitvinsvinäger
3 stÄgg
2 stSchalottenlök
1 tskKörvel
Salviastekt lök
50 gGrönkål
1 krmSvartpeppar Hel
1 stPurjolök
2 stGul lök
50 gMat & Bak Smör
0,5 stSalvia - färsk
1 krmSalt Fint
2 stRödlök
Kålrabbi
1 tskFlingsalt
2 mskPanko
50 gMat & Bak Smör
4 stKålrabbi
1 mskOlivolja
4 krmSvartpeppar Hel
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Kålrabbisteak: Skala kålrabbin och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och salta och peppra. Lägg en bit smör över varje kålrabbi och sätt in i ugnen i 30 min.

3

Kall bearnaisesås: Finhacka schalottenlöken och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vinäger, vatten och krossad svartpeppar. Koka tills mindre än hälften återstår av vätskan. Häll över i en hög mixerkanna och låt svalna.

4

Tillsätt äggulor och mixa samman medan du tillsätter oljan i en tunn stråle. Mixa tills du får en slät majonnäs. Häll över majonnäsen i en skål och tillsätt finhackad dragon och körvel. Smaka av med salt och peppar.

5

Lök: Skölj purjolöken och skala gul och rödlök. Skär purjolöken i strimlor på längden och klyfta gul lök och rödlök. Repa av grönkålsblad från stjälkarna.

6

Kålrabbisteak: Ta ut kålrabbin ur ugnen och ös lite av fettet från formen över kålrabbin. Strö över panko och rosta ytterligare i 15 min.

7

Lök: Hetta upp en stekpanna med smör och fräs lök och grönkål med salviablad på medelhög-hög värme i ca 5 min. Löken ska bli glansig och lätt gyllene. Krydda med lite salt och peppar efter smak.

8

Servera kålrabbisteaken med den salviastekta löken och kall bearnaisesås.

Bild:

Fabian Björnstjerna