Matjesilltårta
Mari Bergman

Matjesilltårta

4 tEnkelt
218,00 kr
10 portioner10,20 kr per portion
Matjestårta, en god, vacker och smakrik tårta som passar perfekt till exempelvis midsommarbordet. Räkna med att tårtan behöver ca 3-4 timmar i kylen. Spara ca 1 msk sillspad till fyllningen! Toppa med vackra rädisor och sparrisknoppar.

Topping
0,25 stRödlök
25 gRädisor
1 mskGräslök - färsk
100 gSparris Färsk
Fyllning
1 stRödlök
250 gKvarg Naturell
2 krmSvartpeppar
2 dlCreme Fraiche Naturell
2 stCitron
1 krmFlingsalt
3 stGelatinblad
200 gMatjessill
1 mskGräslök - färsk
Botten
300 gKavring
100 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Botten: Mixa brödet i en matberedare. Smält smöret och blanda med brödet. Täck bottnen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Platta till och låt stå i kylen ca 15 min.

2

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

3

Låt sillen rinna av och spara spadet.

4

Skala löken. Finhacka lök, gräslök och sill. Blanda lök, gräslök, sill, kvarg, gräddfil, salt och peppar i en bunke.

5

Blanda citronsaft (spara citronen till garneringen) och sillspad i en kastrull och värm på svag värme. Ta upp gelatinet och smält det i kastrullen på svag värme.

6

Tillsätt gelatinblandningen i fyllningen och vänd om ordentligt. Fyll pajskalet med sillblandningen och låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna.

7

Topping: Skala och finhacka rödlök, finhacka gräslök, skiva rädisor tunt, koka sparrisknopparna i 30 sek och spola dem sedan i kallt vatten.

8

Lägg silltårtan på ett fat och garnera med rödlök, gräslök, skivade rädisor, halverade sparrisknoppar och citronskal.

Bild:

Susanna Blåvarg