Panna cotta med kardemumma och apelsin

Panna cotta med kardemumma och apelsin

2 tEnkelt
275,90 kr
4 portioner7,16 kr per portion
Pannacotta är både lättlagat och gott. Denna italienska efterrätt har blivit mycket populär och kan serveras med olika smaker. Här har jag gjort en variant som smaksatts med kardemumma och apelsin.

0,5 tskKardemumma Mald
1 stApelsin
2 stGelatinblad
1,5 mskStrösocker
4,5 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i kardemumma och apelsinskalet. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en skål.

Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du ska röra i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem först i en liten mängd av gräddblandningen som du tagit upp i t.ex. ett decilitermått så de löses upp helt. Häll därefter ner de upplösta gelatinbladen i resten av gräddblandningen och rör om ordentligt. Lyft ur stora bitar apelsinskal.

Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls, och det tar ett litet tag.

Smaklig spis önskas med matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld