Extra saftiga vaniljbullar
Mari Bergman

Extra saftiga vaniljbullar

2 tEnkelt
84,85 kr
1 portion12,82 kr per portion
Saftiga bullar med god smak av vanilj. Vaniljbullar smakar milt och går därför hem hos de flesta, stora som små. Baka bullar till kalaset eller picknicken, eller frys in en sats så har du alltid fika redo när du får besök! Detta recept ger ca 32 extra smarriga vaniljbullar.

Sockerlag
1 dlStrösocker
1 dlVatten
Fyllning
1,5 dlStrösocker
1 mskVaniljsocker
150 gMat & Bak Smör
Vetedeg
0,5 tskKardemummakärnor
2 dlStrösocker
50 gJäst Söta Degar Färsk
5 dlStandardmjölk
1 tskSalt Fint
1 kgVetemjöl
250 gMat & Bak Smör
Pensling
1 dlPärlsocker
1 stÄgg
Instruktioner
1

Vetedeg: Värm mjölken till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt i mjölken.

2

Mortla kardemummakärnorna. Blanda ner kardemumma, rumstempererat smör delat i bitar, strösocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt saltet och addera mer mjöl efter behov.

3

Knåda degen i ungefär 10 min med maskin. Lägg på lite tid om du knådar degen för hand.

4

Låt degen jäsa i drygt 1 tim. Den ska bli dubbelt så stor.

5

Fyllning: Blanda eller mixa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.

6

Vetedeg: Dela degen i två lika delar när den jäst klart. Ta den ena delen och kavla ut till en stor rektangel, ca mått 30x40 cm.

7

Bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Vik degen på mitten och skär den i strimlor, drygt en centimeter breda.

8

Ta en remsa och skär ett snitt längs mitten av den, men lämna runt två centimeter i ena änden.

9

Snurra de två "benen" runt varandra och rulla sedan in längden runt dina fingrar så det blir en snurra. Den ände du inte skar i drar du runt bullen och fäster på undersidan.

10

Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.

11

Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan tjocknat lite.

12

Vetedeg: Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.

Bild:

Nurlan Emir