Helstekt oxfilé med rödvinssås och snabb potatisgratäng
Mari Bergman

Helstekt oxfilé med rödvinssås och snabb potatisgratäng

2 tSvårt
1 148,55 kr
4 portioner227,25 kr per portion
Traditionell varmrätt till nyårsmenyn och andra festliga tillfällen. Här serveras helstekt oxfilé med ugnsbakade körsbärstomater, potatisgratäng och ett kryddsmör. Rödvinssåsen och kryddsmöret kan du göra redan dagen innan nyårsafton. Att piffa till en färdig potatisgratäng med lite extra god ost är ett perfekt sätt för att få en god och lättlagad gratäng. Servera gärna med en grönsallad.

Ugnsbakade körsbärstomater
200 gKörsbärskvisttomater
0,5 tskSvartpeppar Malen
0,5 tskFlingsalt
1 mskOlivolja
Potatisgratäng
150 gRiven Västerbottensost
1 600 gPotatisgratäng
Helstekt oxfilé
0,5 mskSalt Fint
800 gOxfilé Hel
1 tskFlingsalt
1 tskVitpeppar Malen
25 gMat & Bak Smör
2 mskRapsolja
0,5 tskSvartpeppar Malen
Kryddsmör
100 gMat & Bak Smör
1 stSchalottenlök
0,5 mskOlivolja
1 krmVitlökspulver
0,5 stFransk dragon
0,5 krmSvartpeppar Malen
0,5 krmSalt Fint
Rödvinssås
1 dlVatten
0,25 stFärsk timjan
1 stRödlök
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
1 stLagerblad
6 dlRött vin
1 klyftaVitlök Vanlig
4 mskKalvfond Buljong
25 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Helstekt oxfilé: Sätt ugnen på 120°C. Ansa köttet och se till att det är rumstempererat vid tillagning! Torka köttet noga med hushållspapper. Salta och peppra köttbiten på alla sidor.

2

Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelstark värme. Bryn köttet på alla sidor. Lägg i en klick smör i stekpannan med köttet och låt smöret smälta, vänd runt köttet i smöret och stek tills du får en fin stekyta.

3

Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under som samlar upp stekskyn. Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55°C, använd gärna en termometer. Tar cirka 1-1,5h.

4
  • Tag ut köttet ur ugnen och salta med flingsalt och svartpeppar. Vira in köttet i folie och låt det vila innan du skär upp det. Behåll termometern i köttet och se till att temperaturen inte överstiger 60°C så att du får köttet medium-rare/ medium vid servering.
  • Skär upp köttet precis innan servering och servera med färsk timjan och en nypa flingsalt.
5

Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°C. Lägg den färdiga potatisgratängen i en form och toppa med extra Västerbottensost. Gratinera i ugn i ca 30 min.

6

Kryddsmör: Skala och finhacka schalottenlök. Stek löken i olivolja i en stekpanna tills det mjuknat. Lägg den stekta löken i en bunke och låt svalna.

7

Dela smöret i klickar och lägg i bunken med den kalla stekta löken. Finhacka dragonblad och blanda i bunken med smör och lök. Tillsätt salt, peppar och vitlökspulver. Vispa alla ingredienser ordentligt med en elvisp, eller blanda alla ingredienser ordentligt med dina händer.

8

Rulla in kryddsmöret i smörpapper och forma det till en cylinder. Lägg in smöret i kylen och låt stelna. Skär upp smöret i cirka en halv centimeter breda skivor och låt smörskivorna bli rumstempererade innan servering.

9

Ugnsbakade körsbärstomater: Sätt ugnen på 120°C. Klipp bort tomaterna från tomatkvisten så att du får singeltomater, spar gärna en grön kvist på varje tomat vilket blir vackert vid servering.

10

Lägg tomaterna i en bunke och blanda ordentligt med olivolja, smörj in varje tomat med olivolja, använd händerna. Strö över flingsalt och svartpeppar, ruska om bunken så att saltet och pepparn fastnar på tomaterna. Stek på en plåt i mitten av ugnen i cirka 1,5-2h.

11

Rödvinssås: Skala och grovhacka rödlök. Skala och smasha en vitlöksklyfta. Smält smör i en kastrull och fräs rödlök och den hela smashade vitlöksklyftan på medelstark värme tills löken mjuknat.

12

Rör ned färsk timjan och ett lagerblad, salt och peppar. Tillsätt kalvfond, rödvin och vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills såsen reducerat till hälften av vätskan.

13

Sila av och låt såsen reducera ytterligare till lite mer än hälften av vätskan. Smaka av med salt och peppar.

14

Servera oxfilén med potatisgratäng, rödvinsås, kryddsmör och bakade tomater.

Tips! Om såsen är för rinnig så kan du reda den med mörk Maizena eller tomatpuré.

Bild:

Sanna Livijn Wexell