Råstekt grönsparris med små röda lökar i vin, hängmörad biff och karamelliserade hasselnötter.

Råstekt grönsparris med små röda lökar i vin, hängmörad biff och karamelliserade hasselnötter.

45 minEnkelt
520,65 kr
4 portioner77,96 kr per portion
Nötig, spänstig och fräsch smak

250 gSchalottenlök
250 gSparris Färsk
80 gHasselnötter
2 dlStrösocker
0,5 dlRödvinsvinäger
2 dlVatten
1 mskGräslök - färsk
400 gRyggbiff
3 dlKalvfond Buljong
3 dlRött vin
Instruktioner
1

Koka upp smålökarna i lättsaltat vatten och kyl direkt. Skala noggrant men låt roten sitta kvar. Bryn lökarna i en stekpanna och slå på rödvin och rödvinsvinäger, låt koka 5 min. Tillsätt kalvfond och ev. lite vatten. Låt sjuda tills lökarna är klara och såsen får en simmig konsistens. Koka upp socker och vatten. Lägg i hasselnötterna och låt sjuda tills sockerlagen börjar klibba runt nötterna. Lyft upp nötterna med hålslev och fritera dem direkt i 180-gradig matolja. Lyft upp nötterna och lägg dem på smörpapper och krydda direkt med havssalt. Putsa sparrisen på fjäll/skott och skär av 1 cm på änden. Hetta upp en stekpanna och strö salt i botten. Lägg i sparrisen och ringla lite olivolja över. Rulla sparrisen i pannan tills den har fin färg och är mjuk men med spänstig konsistens. Skär i grova bitar. Krydda biffskivorna med salt och svartpeppar. Bryn eller grilla på båda sidor tills köttet har en innertemperatur på 54°. Låt köttet vila och skär sedan i grova skivor. Varva alla ingredienser på ett fat och ringla såsen över. Toppa med hasselnötter och finskuren gräslök.

Bild:

Jakob Fridholm