Kanelbullar - grundrecept
Malin Andersson

Kanelbullar - grundrecept

1 t 30 minEnkelt
56,85 kr
1 portion14,47 kr per portion
Grundrecept på klassiska kanelbullar, ett bakverk som passar lika bra till vardagsfikat som till kalaset!

Deg
50 gJäst Söta Degar Färsk
1 dlStrösocker
1,4 lVetemjöl
0,5 tskSalt Fint
5 dlStandardmjölk
150 gMat & Bak Smör
Till pensling
1 dlPärlsocker
1 stÄgg
Fyllning
2 mskKanel Malen
1 dlStrösocker
100 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och värm till fingervarmt.

2

Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills dess att den löst sig.

3

Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till själva utbakningen).

4

Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa ca 30 min under en kökshandduk.

Fyllning:

1

Lägg degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet.

2

Dela degen i två delar. Kavla ut en av degbitarna till en platta på ca 30x40 cm. Bred ut smöret och strö sedan över kanel och socker i ett jämt lager över degen. Rulla ihop plattan från långsidan.

3

Skär ca 2 cm breda bitar av rullen och lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Upprepa med andra degbiten.

4

Låt jäsa under handduk ca. 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca. 8 minuter. Håll koll på bullarna hela tiden, ta ut tidigare om de ser färdiga ut!

6

Låt svalna under duk eller på galler innan du paketerar bullarna.

Bild:

Kerstin Eriksson