Helstekt fläskytterfilé med krossad potatis och örtsmör
Mari Bergman

Helstekt fläskytterfilé med krossad potatis och örtsmör

40 minEnkelt
280,80 kr
4 portioner46,57 kr per portion
Perfekt till helgmyset och du får gärna lägga in fläskytterfilén i marinaden redan kvällen innan och förvara i kylen över natten. Så blir den lite extra god. Använd gärna en ugnstermometer så att du får en perfekt saftighet på din helstekta filé.

2 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
1 mskMat & Bak Smör
600 gFläskytterfile Färsk
1 mskOlivolja
Marinad
2 mskOlivolja
1 mskHonung Flytande
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskBalsamvinäger
2 mskJapansk soja
Örtsmör
1 mskFranska Örter
100 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt Fint
Tillbehör
500 gVanliga morötter
0,5 tskSalt Fint
800 gPotatis Fast
0,5 stIsbergssallat
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram smöret till örtsmöret och lägg i rumstemperatur.

2

Marinad: Blanda ihop olja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlök.

3

Kött: Ta bort fett och senor från fläskytterfilén och lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera gärna över natten, eller minst 10 min.

4

Tillbehör: Skala potatisen och koka i saltat vatten.

5

Kött: Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

6

Tillbehör: Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 4-5 min.

7

Örtsmör: Vispa samman smöret med örtkryddan, gärna med en elvisp för att få ett luftigt och smakrikt smör. Smaka av med en nypa salt och peppar.

8

Kött: Ta ut fläskytterfilén och låt den vila under en handduk ca 3-5 min innan du skär upp den.

Servera med morötter, krossad potatis, strimlad isbergssallad och örtsmör.

Näringsvärde: 561 KCAL 35 G PROTEIN 29 G FETT 38 G KOLHYDRATER

Bild:

Nurlan Emir